Ingrediënten
- 80 gram pecorino
- een takje rozemarijn
- 200 g oesterzwammen
- enkele blaadjes laurier
- enkele takjes tijm
- 240 g risottorijst
- 2 tenen knoflook
- 1 ajuin
- 6 dl groentebouillon
- 5 rapen
- een snuifje bicarbonaat
- 1 groene kool
- peper en zout
- boter
- nootmuskaat
Bereiding
- Haal de bladeren van de groene kool en verwijder de harde nerven.
- Snijd de kool in stukken. - Breng water met een snuifje zout en een snuif bicarbonaat aan de kook in een kookpot.
- Kook de kool kort.
- Schil de rapen en snijd ze in partjes.
- Schep de kool uit het water en laat ze uitlekken in een vergiet.
- Kook de rapen kort in hetzelfde water.
- Schep de raapjes uit het water en laat ook uitlekken. - Verwarm de groentebouillon. - Smelt een klontje boter in een hoge pan. - Pel en snipper de ui. Stoof hem in de boter. - Kneus en pel de helft van de knoflook.
- Snipper de teen fijn en plet met een mes.
- Doe de pulp bij de ui. - Doe er de risottorijst bij en roer om. Laat even mee stoven. - Giet de warme bouillon bij de rijst. Gebruik altijd twee maten bouillon voor één maat rijst.
- Leg er de tijm en laurier bij.
- Zet een deksel op de pan en laat de risotto garen op een zacht vuur.
- Roer de rijst niet om. Als je dat wel doet, komt er zetmeel vrij en loop je de kans dat de risotto aanbrandt. - Smelt een klont boter in een tweede pan.
- Scheur de oesterzwammen in stukken en bak ze in de boter.
- Doe er rozemarijn bij. - Kneus en pel de resterende knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes. Doe de pulp bij de oesterzwammen. - Bak de rapen met de oesterzwammen.
- Snij de groene kool wat fijner en bak ze met de rest van de groenten. - Kruid de groenten met peper, zout en nootmuskaat. - Roer de rijst om als hij gaar is. Voeg er een klontje boter aan toe en rasp er de pecorino (of parmezaan) bij.
- Meng goed en voeg eventueel een klein scheutje bouillon toe als de risotto te droog is. - Schep de groenten door de rijst en breng eventueel op smaak met extra peper.
TIP
- Het bicarbonaat zorgt ervoor dat de kool mooi groen blijft.
Comments