Ingrediënten:
1 eetlepel koolzaad- of olijfolie
40 gr boter
1 ui - fijn gehakt
800 ml groentebouillon
200 gr risottorijst
100 ml droge witte wijn
300 gr jonge wortelen, in hapklare stukken
200 gr jonge tuinbonen (gewicht na het doppen, blancheren en tweede keer doppen)
20 gr parmezaan of andere harde kaas
een handvol grof gehakte platte peterselie
zeezout en versgemalen zwarte peper
extra olie om te serveren
Bereiding:
Verwarm de olie en 25 gr boter op een middelhoog vuur. Laat de ui zachtjes garen, 8 à 10 minuten. Breng ondertussen de bouillon aan de kook en houd deze daarna warm. Voeg de rijst toe aan de ui, roer door, laat een minuutje of twee mee stoven en roer opnieuw. Voeg de wijn toe en laat een paar minuutjes koken tot deze verdampt is. Voeg nu in een viertal stappen de bouillon toe. Wacht telkens tot de bouillon is opgenomen door de rijst voor je het volgende deel toevoegt. Zorg dat de risotto lichtjes pruttelt. Dit kan 20 à 25 minuten duren. Voeg ongeveer halfweg de worteltjes toe en een paar minuten voor het einde de bonen. (Je kan echter ook de groenten apart beetgaar koken en op het einde pas toevoegen.) Wanneer alles gaar is, zet dan het vuur af. Verdeel de kaas en resterende boter over de risotto, maar roer nog niet. Leg een deksel op de kookpot en laat zo een paar minuten staan. Wanneer de kaas en boter gesmolten zijn, roer je deze, samen met de peterselie, zout en peper door de risotto. Serveer met een extra likje olijfolie en nog wat versgemalen peper.
コメント