Ingrediënten:
portie warmoes voor 4 personen
2 eetlepels zonnebloemolie
1 ui, gehalveerd en dan in fijne schijfjes gesneden
3 teentjes knoflook, gepeld
1 groene chili, de zaadjes verwijderd en fijngehakt
3 cm gember, geschild en fijngehakt
1 theelepel garam masala
½ theelepel mosterdzaadjes
½ theelepel gemalen komijn
¼ theelepel gemalen kurkuma
3 kardamompeulen, opengemaakt zodat je de zaadjes kunt gebruiken
350 gr nieuwe aardappelen, in vierengesneden
250 gr volle yoghurt
1½ theelepel tomatenpuree
een klein bosje koriander, grof gehakt
een kleine handvol amandelen,
cashewnoten of pistachenoten,
geroosterd en gehakt
versgemalen zwarte peper
zeezout
Bereiding:
Maak de warmoes schoon en verwijder de bladeren van de stelen. Snij de stelen in
stukken van 2-3 cm en de bladeren grof.
Verwarm de olie in een grote pan op een matig vuur, voeg de ui toe en fruit lichtjes.
Probeer van de knoflook, chili en gember een soort pasta te maken (bv in een vijzel),
maar als dit niet goed lukt, kan je ze ook zo toevoegen. Laat een paar minuten
meestoven terwijl je het geheel steeds omroert. Doe er de rest van de specerijen bij
en laat nog een tweetal minuutjes meestoven.
Voeg de aardappelen en stukjes warmoesstelen toe en stoof, onder regelmatig
roeren ongeveer vijf minuten zodat alles goed onder de specerijen zit. Giet hier
ongeveer 400 ml water bij – juist genoeg om de groenten onder te zetten. Breng tot
aan het kookpunt, dek af en laat 10-12 minuten pruttelen tot de aardappelen net
gaar zijn. Voeg de bladeren van de warmoes toe, roer goed door en kook nog even
tot deze zacht zijn.
Roer de yoghurt, tomatenpuree en een beetje vocht uit de curry in een apart
kommetje door elkaar. Haal de curry van het vuur, roer de mengeling erdoor, zet
terug op het vuur en laat het zachtjes doorwarmen (als het té warm wordt, zal de
yoghurt schiften). Roer het grootste deel van de koriander onder de curry.
Proef en voeg zout en peper toe indien nodig. Strooi er de noten en resterende
koriander onder en serveer met rijst en naanbrood.
Bron: Hugh Fearnley-Whittingstall (River Cottage)
Comments