top of page

KOMKOMMERKRUID

Beschrijving

Komkommerkruid of ook wel eens bernagie genoemd is een gekend keukenkruid afkomstig van de landen rond de Middellandse Zee en werd door de eeuwen heen verspreid over gans Europa en Noord-Amerika. Bij de Grieken en de Romeinen stond dit kruid in hoog aanzien. In de middeleeuwen liet men de bladeren in wijn trekken, deze werd daarna gedronken om melancholische stemmingen te milderen en om letterlijk en figuurlijk moed in te drinken.

Hoe oogsten? 

Blaadjes plukken. Ook de bloemen zijn eetbaar. 

Hoe klaarmaken? 

De smaak is behoorlijk sappig. Het heeft een lichtkomkommerachtige smaak. Het kruid wordt gebruikt in salade dressings en komkommersalade. Ook in sauzen is het erg geschikt. De eetbare blauwe bloemen geven direct een decoratiewaarde aan het gerecht en ze gegeven eveneens een extra frisse smaak. Als groente worden ook de jonge blaadjes als sla of als spinazie gegeten. Als groente kun je komkommerkruid ook mengen met bijvoorbeeld kool of spinazie. Het blad kan kort meegekookt worden en aan andere groenten worden toegevoegd. 

Ga terug naar de groentewijzer

komkommerkruid.jpg
bottom of page