CITROENMELISSE
Citroenmelisse is een vaste plant van de lipbloemfamilie . De plant ruikt naar citroen. De plant wordt circa 0,5 m hoog.
Hoe oogsten?
Blaadjes van de plant plukken.
Hoe klaarmaken?
De bladeren worden vers geplukt, niet gekneusd ze zijn op hun best juist aan het begin van de bloei. Dan is het aroma optimaal zowel voor onmiddellijk gebruik maar ook om ze te drogen of om op azijn te steken.
De bladeren, vers gehakt, worden gebruikt in visgerechten (paling in het groen...) soepen, sauzen, omelet maar ook voor fruitsalades en bowls.
Ook bij de inmaak van haring, paling en rog kan met wat citroenmelisse toevoegen. Het vormt ook de basis voor vele likeuren, zoals 'Chartreuse' en 'Eau de Carmes'.
Ook als aftreksel in thee is citroenmelisse aangenaam.
Citroenmelisse is een prima hulpmiddel bij allerlei vervelende kwaaltjes.
De extracten worden ook gebruikt in anti-mug middelen en verdrijven ook motten.
> Ga terug naar de groentewijzer